Az ISO arra tanítja a vállalkozót, amit az iskolában nem mondanak el
2017 október 17.
Mi köze az ISO-nak a pályázatokhoz?
2017 december 14.

ISO-t vagy izmot építesz?

Melyik edzőterembe jársz? Vannak be nem tartott újévi fogadalmaid a súlyfelesleg leadásáról, mesés bicepszek feltornázásáról? Volt már, hogy véletlenül elveszítetted a csodadiéta receptjét, így abba kellett hagynod az önsanyargatást? Elgondolkodtál már, miért nem tudjuk tartani az egyébként logikus döntés alapján tett fogadalmainkat? Hogy ide az ISO? Elmagyarázom.

A címben lévő kérdésből vegyük ki a kötőszót, hogy megérthessük az összefüggést. Nem kizárólagosságra épül ugyanis az izmokkal kapcsolatos vágyak és az ISO minőségirányítási rendszer bevezetése közötti viszony, hanem az analógiára. Az újévi fogadalmak megtartásának nehézsége az emberi szervezet rendszer-szintű működésének tartós megváltoztatásában és a változás eredményeinek fenntarthatóságában rejlik.

Gazdasági fittness

Ugyanez a helyzet az ISO 9001-el is. Rendszer, amelyet be kell építeni a vállalkozásba, hogy aztán annak segítségével minőségi változásokat tudjunk elérni. Az ISO ilyen értelemben hasonló az újévi fogadalomhoz és az izom-építéshez. Nem lehet csak kicsit csinálni és csak egy ideig. Tartós eredmény érdekében a teljes vállalatirányítási és működési rendszerünk szerves részeként kell alkalmazni, hogy gazdasági „izmainkat” felépíthessük.

Nézzük az edzőtermet! Az a kellemes igazság, hogy nincs szükségünk saját edzőteremre. Erre vannak a felkészítő cégek, amelyek készséggel átvállalják a rendszerbe való beleszoktatás kellemetlenségeit. AZ ISO minőségirányítási rendszer bevezetése előtt tervet készítenek a folyamat egészére, majd végigvezetnek az úton. Nem kell saját edzésterven törnünk a fejünket és azon sem kell aggódnunk, hogy milyen sporteszközökkel fogjunk bele cégünk kondíciójának javításába. Mire föleszmélünk, már ott a falon a tanúsítvány.

ISO:  saját erő és talentum turbó fokozaton

Miért az ISO-tól függ az izom a gazdasági szférában? Mert nem mindenki örököl mesés vagyont vagy nyeri meg az ötöslottó milliárdos főnyereményét. Így aztán rá vagyunk kényszerülve a saját erőnkkel és talentumainkkal való lehető legjobb sáfárkodásra. Vállalkozásunk ereje saját izmaiban rejlik. Az ISO-m, amit beleépítünk egy olyan váz, olyan rendszer, amely folyamatainkat mozgásban tartja és ügyel arra, hogy ez a mozgás mindig előre lendítse a céget.

Rendszeresség, pontosság

Olyan sokféleképpen lehet jól csinálni a testépítést, ám könnyen csinálni vagy rendszer nélkül szinte lehetetlen. Nem úszhatjuk meg a verejtékezést, a munkát, a bele fektetett időt és energiát. Nem lehetünk eredményesek rendszeresség és pontos tervezés nélkül. Egy cég életében ugyanezek a növekedés feltételei. Milyen szerencse, hogy az ISO minőségirányítási rendszert pontosan a vállalati testépítésre tervezték!

Felejtsük el az újévi fogadalmakat! Építsük fel vállalkozásunk izmait az ISO edzéstervével! Ezek az izmok garantáltan nem fognak leépülni ünnepek utánra!

KAPCSOLAT