A fontos kevesek és a közömbös többség
2017 június 21.
Vállalkozásunk az érzelmek csapdájában
2017 augusztus 21.

A siker mindennél fontosabb titka a felkészülés – Henry Ford

Tételmondat, amivel nem vitatkozhatunk. Ahogy a gyermek fejlődéséből nem lehet kispórolni az időt, a vállalkozás sikerének megalapozása is időigényes. Bár az eredményeket szeretjük pillanatokhoz kötni, mindannyian tudjuk, hogy a számok többnyire folyamatok következményei és nem varázsütésre születnek. A felkészülési idő minősége a siker fokmérője lesz, érdemes tehát jó „edzőt” választani a felkészítéshez.

Új rendszerek bevezetésénél és megújításánál ugyancsak az előkészítésre szánt idő tartalma fogja meghatározni az eredményeket, különösen, ha pénzre megy a játék. Befektetésünkből a maximumot szeretnénk kipréselni, így türelmetlenségünk velejárója, hogy nem elsősorban a folyamatra, hanem az eredményre koncentrálunk. Mintha elsikkadna az célhoz vezető út fontossága, holott e nélkül igazán nem várhatunk komoly eredményt.

A vállalatok életében élő lelkiismeretként működő minőségbiztosítási rendszer bevezetése az egyik legérzékenyebb és legerősebb önreflexiót kívánó folyamat. Valójában arra készülünk egy ilyen ISO rendszer bevezetésével, hogy tükröket állítsunk magunk elé és állandó önvizsgálatot gyakoroljunk az üzleti életben. Nézzük, hogyan segíti a felkészülés rendszerünk bevezetésének sikerét, hogy aztán az kiállja az éves felülvizsgálatok és a háromévenkénti megújítás próbáját is:

1. Válasszunk profi edzőt! Lejárt már az univerzális vállalkozók ideje: érdemes alázattal beismerni, hogy nem kell mindenhez értenünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Sőt, egyáltalán ne akarjunk más szakmák szakértőivé válni csak azért, mert tudunk google segítségével böngészni. A keresőt inkább használjuk arra, hogy a megfelelő célra megtaláljuk a megfelelő szakembert. Az ISO tanúsítvány elnyerésére való felkészítésre szakosodott cégek hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a minőségbiztosítási rendszerek terén, tehát keressünk egy jó partnert, aki végigvezet a felkészülési folyamaton!

2. Tisztázzuk céljainkat! A maratoni futás rajtját is egy célponthoz képest jelölik ki, nekünk is tudnunk kell, hogy milyen indíttatásból és milyen elvárásokkal szeretnénk beépíteni vállalatunk működésébe a minőségbiztosítási rendszert. Kulcsmozzanat és senki más nem tudja helyettünk elvégezni. Ezt még a profi szakember sem tudhatja, hiszen ez a sajátunk, a mi motivációnk. Legyünk tehát egészen őszinték – elsősorban önmagunkhoz, majd a választott „edzőhöz” – és jelöljük ki azt a két-három legfontosabb célt, ami motivál. Lehet ez egészen prózai és gyakorlatias megfontolás, mint a pályázatokban való részvétel, de ebben az esetben is tisztában kell lennünk a rendszer sajátosságaival: elsősorban azzal, hogy ha beépítettük, használnunk is kell.

3. Élesítsük eszközeinket! Merőben kudarcra ítéljük a minőségbiztosítás sikerét, ha elavult technikai környezetben vagy a munkatársak számára meglepetésként szeretnénk bevezetni. Szánjunk külön időt arra, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet számára már működő munkafolyamatainkban és készítsük fel kollégáinkat a jövevény fogadására!

Minden további technikai lépést nyugodtan bízzunk a szakemberre, aki összeállítja számunkra a folyamattervet, az elkészítendő dokumentumok listáját, a tanújítás és újratanúsítás előkészületeinek ütemezését és szakszerű segítséget nyújt az esetleges korrekciók kezelésének lehetséges módszereiben. Mindezt csakis akkor, ha fenti három legfontosabb szempont szerint előkészítjük számára a terepet, hogy az „edzés” már csak gyakorlásból álljon!

Legyen a partnerünk, „edzéstervünkkel” biztosan célba ér!

KAPCSOLAT