ISO-t vagy izmot építesz?
2017 november 16.
A következő 10 év nyertese: az Ön vállalkozása
2019 május 27.

Mi köze az ISO-nak a pályázatokhoz?

Nincs még egy olyan minőségirányítási rendszer, amely a pályázati ciklusokban ilyen makacsul tartja magát favoritként. Mindenfajta támogatás megszerzésénél „jól jön”, de inkább alap, hogy a pénzért kuncsorgó vállalkozás rendelkezzen ISO 9001 minőségirányítási rendszerrel. Miért pont az ISO? Hogy lehet, hogy ilyen régóta listavezető a minőségirányításban? Üljünk át a befektetői székbe és könnyen megtaláljuk a választ!

1. Egyenletes működést garantál

Befektetőként az első gondolatunk, hogy amit támogatunk, azt mindenképpen szeretnénk biztonságban tudni: egyenletes minőséget, biztonságos növekedést, fejlődést várunk. Természetes, hogy ez csakis minőségi termékekkel, szolgáltatásokkal lehetséges, de emellett a szervezet hatékony működésének garanciája is szükséges. Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer már a minőségmenedzsment szabvány negyedik ciklusában bizonyítja, hogy ezt képes szavatolni – ráadásul nemzetközi összehasonlításban.

2. Összehasonlítható eredményeket mutat

Ennek a biztonsági garanciának horizontálisan és vertikálisan is összemérhetőnek kell lennie ahhoz, hogy a minőségi követelményeket és eredményeket viszonyítani tudjuk, azaz, hogy tudjuk, mennyire vagyunk jók a saját területünkön. Horizontálisan az ISO 9001-gyel működő piaci szereplők teljesítménye a referencia, vertikálisan pedig a saját üzleti eredményeink időbeli összehasonlítása. Ehhez ISO-ra van szükségünk, különben a befektetők nem fognak tudni pozícionálni bennünket a piacon.

3. Rendszerszintű garanciát nyújt

Rendszer nélkül nem megy. Senki nem ad pénzt fejlesztésre egy olyan vállalkozásnak, amely nem tud felmutatni egy működő minőségirányítási rendszert. Miért? Egyszerű: rendszer nélkül a minőség biztosítására irányuló intézkedések csupán ad hoc, alkalmi akciók, melyek nem képesek tartós színvonalat nyújtani. Az ISO 9001 jelen pillanatban a legegyszerűbb személyre szabható minőségirányítási szisztéma, melynek bevezetésével ütemesen, kiszámíthatóan és célirányosan tudjuk befolyásolni a vállalkozás minőséggel kapcsolatos terveit.

4. Kockázatmentes: gyorsan megtérül

A pályázatot kiírók, azaz a befektetők pontosan tudják, hogy az ISO 9001 olyan minimum, ami azért működik, mert könnyen fenntartható, ráadásul a kezdeti beruházás rövid időn belül megtérül. Úgy is mondhatjuk, hogy kockázatmentes – és a befektetők egyet nem szeretnek: a kockázatot. A minőségirányítási rendszer bevezetésével valójában automatizáljuk a folyamatainkat, ezáltal pedig gazdaságosabban, azaz hatékonyabban működünk. Befektetői nyelven: magasabb minőséget garantálunk, így a pályázati pénz kockázatmentes befektetés.

5. Stratégiai gondolkodást bizonyít

Akinek minőségirányítási rendszere van, annak komoly üzleti és minőségügyi stratégiája is van. A pályáztató szervezet anélkül is tudja ezt, hogy feltüntetnénk a pályázati anyagban. Ha van ISO 9001-ünk, garantáltan szembe tudunk nézni a hibáinkkal, megbízható eszközünk van ezek felderítésére és kiküszöbölésére. Ez hosszútávú startégiára és felelős gazdálkodásra vall. Ennél több nem is kell a befektetői bizalomhoz.

A pályázati pénz olyan forrás, amit minden vállalkozás megérdemel, amely komolyan veszi önmagát. Miből derül ki, milyen „önbecsülése” van saját cégünknek? Abból, hogy van-e ISO 9001 minőségirányítási rendszerünk. Szavak nélkül fogja meggyőzni a befektetőket,hogy érdemes a mi céljainkat támogatni.

KAPCSOLAT