GINOP: Ne veszítsen milliókat!
2017 január 26.

ISO 9001:2015 – Hagyjon időt az átállásra!

Először 2000-ben, majd 2008-ban, legutóbb pedig 2015-ben újult meg a két legismertebb irányítási rendszer, az ISO 9001 és az ISO 14001. Most előbbi (ISO 9001:2015) változásának legfőbb elemeit tekintjük át. A korábbi rendszer módosítására azért volt szükség, hogy könnyebb legyen az újakat integrálni, így az ISO 9001-et egységesebbé, univerzálisabbá tették az alkotók.

Az ISO 9001:2015 szabvány felépítése a következő

1. alkalmazási terület,
2. rendelkező hivatkozások,
3. szakkifejezések és azok meghatározása,
4. a szervezet és környezetének részletes áttekintése,
5. a vezetés hatóköre és felelősségi szintjei,
6. tervezés,
7. támogatás,
8. működés, amely a teljes gyártási/előállítási folyamatot írja le,
9. teljesítményértékelés,
10. fejlesztés, korrekció.

Fontos és a felhasználókat segítő újdonság, hogy az alapelveket a korábbi 8-ról 7-re szűkítették. Ezek: vevőközpontúság, vezetés, a munkatársak elköteleződése, folyamatszemléletű megközelítés, fejlesztés, bizonyítékokon alapuló döntéshozatal és végül a kapcsolatok kezelése.

Újítás még, hogy az ISO 9001:2015 is felveszi a XXI. század fordulatszámát, így a korábbi feljegyzések, írásos dokumentáció mellett bármilyen adathordozón rögzíthetőek lesznek az adatok.

A fentiek mellett jól érzékelhető, hogy a szabvány a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a kockázatirányításra. Bár ezt nem emeli be közvetlenül a standardba, a megelőző és a helyesbítő tevékenység fontosabb elemmé válik. Új szemlélettel közelít a problémákra, ahol nem első sorban a hibák kijavítására, hanem azok gyökerének megtalálására, és újbóli bekövetkezésük megakadályozására rendszerszinten kíván válaszokat adni.

Ezt a gyakorlatot aztán nemcsak az ügyfelekre, hanem a folyamat többi érintettjére: az alkalmazottakra, beszállítókra, a cég környezetére, a szakszervezetek valamint a jogi környezetre is kiterjeszti. Mindez magában hordozza azt a hozzáállást, hogy ez a megközelítés egymás mellé rendeli a várható eseményt és a megjelenő kockázat valószínűségét, majd ezek higgadt mérlegelésére ösztönzi a vállalkozásokat.

A lényegesen megújult irányítási rendszerekre való átállásra a szabványalkotók szokatlanul hosszú időt, 3 évet hagytak. Így nem szükséges kapkodni, de azt azért mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy 2018 szeptemberétől már csak az új rendszert lehet alkalmazni, legyen szó akár új bevezetésről, akár megújításról.

KAPCSOLAT